چگونه لپ تاپ مناسب انتخاب کنیم؟
بالاخره بعد از مدت ها انتظار پولي که مي خواسته ايد اماده است و حالا مي خواهيد يک لپ تاپ جديد بخريد. از ميان ده ها شرکت سازنده و صدها مدل چگونه انتخاب مي کنيد؟ آيا شما هم جزو آن دسته از کساني هستيد که بر اساس «برند» لپ تاپ خودشان را انتخاب مي کنند؟ اگر کمي به دور و برتان نگاه کنيد اين جملات را زياد مي شنويم: فقط سوني! اپل بهترين است، هيچ کس مثل دل لپ نمي فروشد و... اينها سخناني است که هم از خريداران و از فروشنده ها زيادشنيده مي شود. اما آيا انتخاب لپ تاپ بر اساس شرکت توليد کننده کار درستي است؟ آيا تمام لپ تاپ هاي سوني عالي و تمام لپ تاپ هاي ايسر بد هستند؟ شما بر چه اساسي انتخاب مي کنيد؟ بعضي ها هم بر اساس معيار ديگري انتخاب مي کنند: مشخصات سخت افزاي کلي در قطعات مهم. براي مثال لپ تاپ را بر اساس پردازشگر، ظرفيت هارد ديسک، رم و کارت گرافيک انتخاب مي کنند. اما آيا نگاه به اين فاکتور ها براي يک انتخاب مناسب کافي است؟ اگر لپ تاپي از نظر تمام اين فاکتور ها قدرتمند محسوب ميشد يک انتخاب خوب است؟ پس فاکتورهاي مهم ديگر چه مي شود؟ در سري مقالات آموزش تعميرات لپ تاپ با شما هستيم . لپ تاپ امروزه به جزء ضروري از زندگي همه ما تبديل شده است و اکثر افراد داشتن آن را لازم و حياتي مي دانند. شيوه انتخاب لپ تاپ هم تقريبا در تمام دنيا يکسان و بر پايه برند (نام تجاري، Brand) است. بسياري از افرادي که براي خريد لپ تاپ راهنمايي مي خواهند اولين سوال شان اين است: چه مارکي بخرم؟ کدام برند ها در بازار بهتر هستند؟
شايد اين افراد اصلا توجهي به کارکرد لپ تاپ و اينکه قرار است چه نيازي را برطرف کند نداشته باشند و فقط خريدن يک لپ تاپ در درجه اول اهميت قرار دارد. در اينجا تصميم داريم ابتدا نگاهي به شيوه صحيح و اصولي انتخاب و خريد لپ تاپ داشته باشيم و آنگاه ببينيم که آيا انتخاب بر اساس برند به صورت صرف کار درستي است؟ اما ابتدا نگاهي مي کنيم به فاکتورهاي مهم در انتخاب لپ تاپ:
آيا من به لپ تاپ نياز دارم؟ اين اولين و مهمترين مرحله در انتخاب لپ تاپ است که معمولا ناديده گرفته مي شود. اينکه فلان دوست تان يا پسر خاله همسايه تان لپ تاپ خريده به هيچ وجه دليل مناسبي براي خريد لپ تاپ نيست. اول از همه صادقانه به اين سوال جواب دهيد و آنگاه به دنبال انتخاب مورد مناسب تان بگرديد. اين هزينه قرار است کدام نياز شمار را برطرف کند که کامپيوتر خانگي يا لپ تاپ قبلي از عهده آن بر نمي آيد؟ اگر در پاسخ صادقانه به اين سوال مطمئن هستيد، پي حتما مي دانيد براي چه کاري قصد خريد لپ تاپ را داريد. مي خواهيد بازي کنيد؟ براي کارهاي درس و دانشگاه تان لازم اش داريد؟ به جاي يک کامپيوتر روميزي سراغ لپ تاپ مي رويد؟ داشتن آن براي کار و شغل تان ضروري است؟ هرکدام از اين گزينه ها که جواب شما باشند، تقريبا نيمي از راه انتخاب لپ تاپ مناسب را رفته ايد.
قيمت: مهمترين فاکتوري که در انتخاب يک لپ تاپ جديد مطرح است، ميزان پولي است که براي آن کنار گذاشته ايد. هميشه در کنار برند، مساله بعدي که همه آن را مطرح مي کنند، قيمت لپ تاپ است که حتي برندها را هم بر اساس آن دسته بندي مي کنند. متاسفانه در ايران کمتر به سوال قبلي توجه مي شود و در نتيجه هميشه بيشتر از آنچه لازم است پول مي پردازيم! اگر شما مي خواهيد با لپ تاپ تان فقط يک اينترنت گردي ساده داشته باشيد و فيلم تماشا کنيد، اصلا نيازي به سخت افزار گران قيمت آنچناني و يا برندهاي گران قيمت نداريد. اگر به دنبال لپ تاپي براي شرکت در جلسات و ثبت کارهاي اداري تان هستيد، خريد هارد بالا و يا SSD کار بيهوده اي به نظر مي رسد. بهتر است بيش از همه به فکر زيبايي، قابليت جابجايي خيلي راحت و وزن آن باشيد.
وزن و اندازه صفحه نمايش: شايد وقتي به ليست لپ تاپ هاي يک فروشگاه نگاه مي کنيد تنها چيزي که چندان اهميتي نداشته باشد ستون وزن و اندازه صفحه نمايش باشد. حتي برخي اوقات فکر مي کنيد که صفحه نمايش بزرگتر يعني کارايي بيشتر، و مانند دوست من يک لپ تاپ ?? اينچي مي خريد که بعد از چند ماه پشيمان شويد! معمولا براي استفاده هاي جاري از لپ تاپ اندازه هاي ??.? و ?? اينچ کاملا مناسب هستند و اگر به صفحه بزرگ اهميت مي دهيد، هيچگاه به بيشتر از ?? اينچ فکر نکنيد، مطمئنا بعد از مدتي برايتان غير قابل حمل مي شود. بسته به کاري که مي خواهيد انجام دهيد بايد در خصوص انتخاب صفحه نمايش دقت کنيد، زيرا صفحه نمايش بزرگتر يعني وزن بيشتر و صفحه نمايش کوچکتر يعني قيمت بالاتر. شايد در نگاه اول ??? يا ??? گرم تفاوت وزن ميان مدل هاي مختلف مهم به نظر نرسد. اما توجه داشته باشيد که ابزاري را مي خريد که اغلب اوقات همراه شما است و بايد آن را با خود حمل کنيد. پس شايد براي يک کيسه ميوه يا يک بسته پستي ??? گرم بالا و پايين زياد مهم نباشد، اما براي همراهي هميشگي خيلي زياد است. شايد ??? گرم بالا و پايين در کنار وزن ? کيلوگرمي لپ تاپ اهميتي نداشته باشد، اما درون کيف شما فقط لپ تاپ نيست. کتاب و روزنامه و شارژر لپ تاپ و برس و ... روي هم ممکن است ? يا ? کيلوگرم بشوند و حالا حتي ??? گرم هم قابل اعتنا و بررسي است.
باتري: يکي از مهمترين دلايل خريد لپ تاپ، استفاده پرتابل از آن است که در هر زمان و مکاني سرحال و قبراق همراه تان باشد. فکر نکنم کسي دوست داشته باشد که براي استفاده از لپ تاپ اش به ديوار ميخ شود و هميشه دنبال پريز برق بگردد. شايد باتري هاي با زمان شارژ بيشتر کمي روي وزن لپ تاپ تاثير داشته باشند. اما مطمئنا ? ساعت شارژ اضافه در مواقع ضروري آنقدر کارايي دارد که ارزش تحمل کمي وزن بيشتر را داشته باشد. به اين نکته هم توجه داشته باشيد که قابليت نگهداري شارژ اعلام شده توسط شرکت ها تحت چه شرايط کاري است. زيرا به جز چند مدل خاص از لپ تاپ ها و نت بوک ها، معمولا باتري هاي معمولي در شرايط کاري عادي ?.? ساعت شارژ نگه مي دارند.
پردازنده مرکزي (CPU) و حافظه سيستم (Ram) امروزه انواع مختلفي از سي پي يو هاي اينتل و اي ام دي بر روي لپ تاپ ها استفاده مي شود که بر روي کارايي و قيمت آن تاثير به سزايي دارد. اگر به دنبال يک لپ تاپ براي کارهاي معمول يک کاربر عادي کامپيوتر هستيد، تا حد امکان از سي پي يو هاي i3 و يا i5 شرکت اينتل و يا سي پي يو هاي مشابه AMD باشيد. اما به هيچ وجه به دنبال پردازنده هاي کمتر از دو هسته اي نباشيد. البته اگر به دنبال نت بوکي زير ??? هزارتومان باشيد، شايد يک پردازنده اتم ?.? گيگاهرتزي هم کار شما را راه بياندازد. در همه لپ تاپ هاي امروزي حداقل ? گيگابايت رم را داريم، که براي بسياري از کارها کافي به نظر مي رسد. اما اگر شما از سيستم تان توقع داريد که تمام برنامه هاي تان را همزمان باز نگه دارد به مقدار بيشتري رم نياز داريد. بازي خورها هم که هميشه رم کم مي آورند. اما به نظر مي رسد که در بيشتر مواقع تا ? گيگابايت رم براي يک لپ تاپ کافي باشد و بيش از آن تنها هزينه اضافي خواهد بود.
درايو نوري: سيستم هاي ضبط اطلاعات روي ديسک هاي نوري هر روز در حال تغيير است. در زمان کوتاهي از سي دي به دي وي دي و از دي وي دي به بلو ري رسيديم. شرکت هاي سازنده لپ تاپ هم در حال وفق دادن خود با اين پيشترفت هاي تکنولوژي هستند. لپ تاپ شما حداقل بايد يک دي وي دي رايتر روي خودش داشته باشد. هرچند که با کمي هزينه بيشتر مي توانيد لپ تاپي با بلو ري پلير و يا بلو ري رايتر هم داشته باشيد. اما فکر مي کنيد ديسک هاي خام بالاي ??هزارتوماني و فيلم ها و بازي هاي بالاي ?? هزارتوماني بلو ري در حال حاضر ارزش چنين هزينه اي را در خريد لپ تاپ داشته باشند؟
هارد ديسک: امروزه تقريبا همه لپ تاپ ها حداقل ??? يا ??? گيگابايت گنجايش اطلاعات را دارند. اما شايد شما به مقداري بيش از اين نياز داشته باشيد. ولي قبل از خريد يک لپ تاپ با هارد بالاتر به اين نکات هم توجه کنيد: شايد خريد يک هارد اکسترنال در کنار يک لپ تاپ با هارد پايين، کاربردي تر و به صرفه تر باشد. همچنين ممکن است استفاده از يک درايو اس اس دي ??? در مقايسه با يک هارد درايو ??? گيگابايتي بهتر باشد، البته اگر به دنبال سرعت بالاتر هستيد.
ارتباط: اين روزها ديگر خريد لپ تاپي که کمتر از ? ورودي USB داشته باشد، يا ورودي HDMI نداشته باشد و يا اينکه استاندارد وايرلس اش از 802.11a/b/g پايين تر باشد اصلا کار عاقلانه اي نيست. اگر هم لپ تاپ انتخابي شما ? ورودي USB دو يا سه و همچنين اسلات کارت حافظه وايرلس 802.11a/b/g/n دارد که ديگر عالي است! ضمنا بلوتوث را هم فراموش نکنيد. به هرحال ممکن است زماني بخواهيد فايلي را با گوشي تان رد و بدل کنيد يا به طور همزمان چندين دستگاه مختلف را به لپ تاپ تان وصل کنيد. (فرضا فقط پرينتر، دوربين ديجيتال، mp3 پلير، هارد اکسترنال و گوشي موبايل تان را در نظر بگيريد، ? ورودي USB لازم داريد.) اما اينها فقط نکات سخت افزاري هستند، شکل ظاهري، طراحي کيبرد، کيفيت تاچ پد و ... هم در انتخاب شما موثر اند. در کنار آن يک دسته بندي مهم ديگر هم وجود دارد. بسياري از کارشناسان لپ تاپ ها را بر اساس معيارهاي کاربردي دسته بندي مي کنند و يک نگاه ثابت به تمام آنها ندارند.